Vad har jag då använt mig av för att visa allt detta trevliga. Hårdvaran är en gammal HP dator som jag använde under gymnasietiden. Jag kör ubuntu 64 bitar i en virituell miljö som server, kan ju hända att man vill sätta upp flera servrar på samma hårdvara


Jag använder mig utav citynetworks DNS-server för att styra om trafiken från hallb.org till rätt IP. När requesten väl kommit fram så hanteras den via nginx. Just nu dirigeras trafik via nginx till två separata nodejs processer.


Webservern är byggd på expressjs som i sin tur bygger på nodejs. Det betyder att man inte behöver hoppa mellan språk för serversida och klientsida, vilket kan vara ganska praktiskt. Som det ser ut just nu föredrar jag python på serversidan, men det går snabbare att slänga ihop något med expressjs. Det är här routing av url sker och även annat standard API hantering. För dynamik på clietsidan använder jag JQuery utöver standardbiblioteken. För att slippa krabba med ett virrvarr av taggar använder jag Jade templating language för att snappt slänga ihop html-sidor, men behåller hederliga css-filer för styling utöver bootstraps egna.


 a picture of nginx logo

a picture of nodejs logo

 a picture of Jade logo

a picture of boostrap logo

server topology